CRANIO SACRAAL

 

Cranio-sacraal systeem: beweging tussen schedel en heiligbeen

Het cranio-sacraal systeem is erg belangrijk voor het goed functioneren van ons zenuwstelsel, en dus voor onze fysieke en mentale gezondheid. Het bestaat uit de hersen- en ruggenmergvliezen en de benige structuren waaraan deze vliezen zich hechten. Twee essentiële ankerpunten zijn de schedel of cranium en het heiligbeen of sacrum. Binnen dit systeem vindt een ritmische productie en circulatie van het hersen- en ruggenmergvocht plaats.


Een optimaal cranio-sacraal systeem biedt maximale ruimte en beweging aan het zenuwstelsel. En aangezien er via het allesomvattend bindweefselnet contact is met alle delen van het lichaam, krijgen ook alle andere lichaamsfuncties meer ruimte. Zo stimuleert een vrij cranio-sacraal systeem de goede werking van alle (circulatie)systemen in het lichaam (ademhaling, bloedsomloop, organen, lymfesysteem, afvoer van afvalstoffen,...) en brengt het ook meer mentaal evenwicht.


Hoe werkt cranio-sacraaltherapie?

Cranio-sacrale therapie is een uiterst zachte maar diepgaande behandelmethode die uitgaat van een basisprincipe van het leven: beweging. Via een zacht contact met de handen spoort de therapeut beperkingen in mobiliteit in het hele lichaam op. Focus ligt op het cranio-sacraal systeem en het bindweefsel.


Verminderde beweeglijkheid in deze systemen veroorzaakt spanning. Spanningsvelden vinden hun oorsprong in een trauma van fysieke, emotionele of metabolische aard: een ongeval, ziekte, geboorte, stress, verkeerde voeding, operatie… Ze kunnen aanleiding geven tot uiteenlopende lichamelijke en psychische klachten. Met subtiele manipulaties zal de therapeut op die plaatsen met verhoogde weefselspanning het lichaam stimuleren om te ontspannen, de beweeglijkheid terug te vinden en zo het functioneren van het lichaam te optimaliseren. Op die manier wordt het lichaam uitgenodigd zichzelf te helen.


Waarom CST?

Cranio-sacrale therapie stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam en brengt het zenuwstelsel tot rust. Het brengt je ook meer lichaamsbewustzijn bij. Ze is dan ook aangewezen bij een veelheid aan klachten. Zelfs zonder klachten kan een behandeling verrijkend werken.


Een lijst met alle mogelijke indicaties is daarom onmogelijk. Neem gerust contact op als je twijfelt of cranio-sacraaltherapie iets voor jou kan betekenen.


Enkele indicaties:

    •    Hooggevoeligheid, overprikkeling

    •    Stress- en slaapproblemen, burn-out...

    •    Chronische klachten: cvs, fibromyalgie, sinusitis, repetitieve rug- of nekklachten, slapeloosheid, spijsverteringsklachten, hoofdpijn, ademhalingsproblemen …


Deze niet-invasieve behandelmethode werkt bijzonder ondersteunend en herstelbevorderend, eventueel in combinatie met andere behandelwijzen. Ook een onderhoudsbehandeling is zeker zinvol! Zo kan je werken aan restricties in het lichaam vooraleer ze uitgroeien tot klachten of symptomen. Voorkomen? Altijd beter dan genezen.


Voor wie?

Voor iedereen.


Tarief

47 euro per sessie

MAAK EEN AFSPRAAK

Gellenberg 4, Lubbeek    |    Dorpsstraat 47, Lubbeek |+32 (0)479 72 47 51 -  info@flowlubbeek.be

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie ons privacybeleid voor details.

OK