Contact

Gellenberg 4, 3210 Lubbeek

​​+32 (0)479 72 47 51

info@flowlubbeek.be

Flow is telefonisch bereikbaar tussen 12u en 13u. Indien je op een ander tijdstip belt, kan je een voicemail achterlaten.

 • Facebook - White Circle
 • Instagram - White Circle

Flow  -  Algemene voorwaarden - # Straf werk van De Websters

OSTEOPATHIE

 

Volgens de osteopathie vinden vele aandoeningen hun oorsprong in een gestoorde beweeglijkheid van structuren. De osteopaat stelt zich tot doel de gezondheid van de patiënt te herstellen, te optimaliseren of te onderhouden. Dit doet hij door het organisme als één geheel te beschouwen, waarbij lichamelijke en psychische factoren met elkaar verweven zijn. De osteopaat tracht het bewegingsverlies van alle structuren te herstellen om zo de zelfgenezende mechanismen van het lichaam te stimuleren.

Hoe verloopt een behandeling?


Tijdens de eerste consultatie overlopen we de klachten en zal de osteopaat doelgerichte vragen stellen. Vervolgens voeren we tests uit die meer duidelijkheid bieden over de aard en de intensiteit van jouw probleem. 

Onderzoek en behandeling lopen vaak in elkaar over. Verschillende structuren zullen getest worden en, indien er zich een probleem voordoet, onmiddellijk behandeld worden. Naast het behandelen van de plaats waar de pijn zich voordoet, zullen vaak ook andere regio’s behandeld worden die een (oorzakelijk) verband kunnen hebben. 

Ter hoogte van het bewegingsapparaat voert de osteopaat manipulaties uit. Zowel High Velocity- technieken als de zachte Soft Tissue-technieken kunnen toegepast worden. De ingewanden worden door orgaan manipulaties gestimuleerd in hun functie. Door de manuele bewerking worden op de schedelbotten en verbindingsstructuren microbewerkingen uitgevoerd. 

Osteopathie is toegankelijk voor iedereen. Er zijn enkele specifieke doelgroepen die enkel Ann voor zich neemt: zwangere vrouwen, kinderen en baby's.

Osteopathie vóór de zwangerschap


Vanaf de zwangerschapswens kan een osteopathische behandeling ervoor zorgen dat je lichaam klaar is voor een rustige zwangerschap. Zoals een vogel zijn nestje bouwt, zo moet de moeder haar lichaam voorbereiden op de zwangerschap.

Ook bij vruchtbaarheidsproblemen kan een behandeling een positieve invloed hebben. De baarmoeder is opgehangen in het bekken door middel van ligamenten.  Wanneer er op een of andere manier spanningen ontstaan in deze ligamenten, zal dit een invloed hebben op de bloedbevoorrading en dus ook op de gezondheid van de baarmoeder en de omliggende weefsels. Dat heeft dan weer zijn effect op de innesteling van de eicel. In dit opzicht kan ook de vruchtbaarheid positief beïnvloed worden als alle mogelijke spanningen in en rond het bekken losgemaakt worden.

Osteopathie tijdens de zwangerschap


Vanaf de veertiende zwangerschapsweek kan osteopathie verlichting brengen bij allerlei zwangerschapsgerelateerde kwaaltjes zoals lage rugpijn, bekkenklachten, vochtophoping, zware benen, maaglast, moeilijke spijsvertering en hoofdpijn. Door het verhelpen van deze klachten gaat de moeder zich beter voelen, waardoor ook de baby zich beter voelt. 

Rond de 36ste week is het voor elke zwangere vrouw aangeraden  een behandeling te ondergaan met als doel het lichaam klaar te maken voor een (vlotte) bevalling. Als het lichaam - en meerbepaald het bekken -  vlot kunnen blijven bewegen, zal dit een positief effect hebben op de bevalling. Niet enkel voor de moeder maar ook voor het kind!

Osteopathie na de zwangerschap


Na de bevalling wordt het lichaam terug in zijn normale toestand hersteld en tracht het terug een evenwicht te vinden. Dit verloopt niet altijd even vlot.  Osteopathie kan helpen bij: rug- en bekkenklachten, incontinentieklachten, bevorderen van de borstvoeding en ondersteuning in de behandeling van postnatale depressie.

Osteopathie voor baby's


Waarom osteopathie voor baby's?
De geboorte is voor de baby een van de meest traumatiserende gebeurtenissen in zijn nog jonge leven. De baby wordt blootgesteld aan enorme krachten tijdens de zwangerschap en zeker tijdens de bevalling.   Dit kan zorgen voor letsels bij zowel moeder als kind. Ook langdurig inwerkende krachten die inwerken op de baby na de geboorte - zoals langdurig op de rug leggen van de baby - kunnen letsels veroorzaken bij de pasgeborene. 

De osteopaat vervangt in geen geval de raadpleging van een arts of pediater! De osteopatische behandeling zal de genezende en verdedigende mechanismen van het kind in werking stellen, zodat een optimale gezondheid kan verkregen of behouden worden.

Wanneer uw baby laten behandelen?


Idealiter zou elke baby die geboren wordt in de eerste weken van zijn leven een osteopatisch onderzoek moeten ondergaan waarbij problemen opgespoord en behandeld kunnen worden.  De eerste weken zijn de structuren bij deze baby's nog zeer week en flexibel waardoor ze gemakkelijker behandelbaar zijn in vergelijking met een baby van enkele maanden waarbij alle structuren in volle verbening zijn. Maar ook bij een oudere baby of kind kunnen we nog veel verhelpen.


Hoe verloopt de behandeling bij baby's?


Er zullen een aantal vragen gesteld worden aan de ouders over het verloop van de zwangerschap, de bevalling en de eerste levensdagen. Vervolgens zal de osteopaat het hele lichaam in zijn totaliteit (holistische visie) bekijken. Hij gaat spanningen in het lichaam detecteren en behandelen. Hiervoor maakt hij gebruik van een groot aantal technieken. 
Een osteopaat is het best gekend als iemand die traditionele manipulatieve technieken toepast, het zogenaamde 'kraken'. Maar dit hoeft niet, er kunnen ook goede resultaten verkregen worden met zachte technieken. Bij baby's wordt er enkel en alleen met zachte technieken gewerkt!

Wanneer kunnen baby's bij Flow Lubbeek terecht?

 • krampen en winderigheid

 • darm- en stoelgangproblemen zoals constipatie of diarree

 • reflux of verborgen reflux

 • voorkeurshouding: graag en veel met hoofdje naar dezelfde kant liggen

 • na een zware, moeilijke of net uiterst snelle bevalling

 • onrustig zijn en/of slaapproblemen

 • hoofdpijn: hoofd veel schudden of kloppen

 • zuigproblemen

 • allergie en eczeem

 • veel slijmen produceren zoals kwijlen, dikwijls verstopte neus, …

Tarieven

Eerste behandeling: 57 euro

Vervolgbehandeling: 47 euro

Er is geen voorschrift nodig voor een osteopathiebehandeling. Afhankelijk van ziekenkas zullen er vijf tot zeven behandelingen per kalenderjaar terugbetaald worden aan 10 tot 12 euro per behandeling.